BAROLO – en introduktion

Barolo er navnet på en landsby og en vin, der har hjemme i Langheområdet i Piemonte. Vinene er altid lavet på 100 % nebbiolodruer, som skal komme fra Barolo kommune eller de ti omkringliggende kommuner sydøst for byen Alba.

Barolo har i mange år haft kultstatus og er blevet dyrket af en mindre skare af vinelskere og hærdede ganer. Med en ny generation af vinbønder har vinene ændret sig, og de seneste 25 år er vinene generelt blevet mere koncentrerede og folkelige. Vinene stadig er meget kraftige, komplekse og med en markant mængde tanniner, men bag dette er den mest vidunderlige duft og smag, der ikke har sin lige i hele den vinøse verden.

Som unge er vinene lidt barske i udtrykket, men lagringen får vinene til at folde sig ud både i duften og smagen. Ja, faktisk også farven, der bliver endnu varmere og endnu lysere med alderen. Den nye skole af barolobønder har bl.a. arbejdet med forkortelse af macerationstiden og skiftet de store tønder – botti – ud med små, nye fade – barrique – for at gøre vinene mere tilgængelige i en ung alder.

KOMMUNERNE

La Morra

Når du besøger Barolo-området er La Morra på mange måder det rigtige sted at begynde – både geografisk og vinmæssigt. Hvis du kommer kørende fra Alba, møder du først dette relativt store område i den nordvestlige del af Barolo-appellationen. La Morra står for de mest burgundiske og feminine vine, relativt lyse, bløde og tidligt udviklede. Smidige og forførende. De seneste 25 år er der blomstret mange nye, unge producenter frem i La Morra.

De bedste vinmarker er Arborina, Brunate, Conca, Gancia og Rocche dell’Annunziata.

Der findes mange fremragende producenter i La Morra – her er nogle af dem: Altare, Boglietti, Molino, Revello, Veglio og Voerzio.

Barolo

Barolo er navnet på landsbyen, der har givet navn til appellationen. Byen er det historiske centrum og ligger syd for La Morra i den vestlige del af barolozonen. Jordbunden er grundlæggende den samme som i La Morra, og vinene minder også en del om hinanden. Vinene er således også til den elegante, feminine side og er relativt lette at drikke. Sammenligner man kvaliteten de fem hovedkommuner i mellem, er der længere mellem de store oplevelser i Barolo, end der er i de fire andre kommuner.

De bedste vinmarker er Bricco Viole, Cannubi, Cerequio og Sarmassa.

Bartolo Mascarello, Sandrone og Vajra er blandt denne kommunes bedste producenter.

Castiglione Falletto

En lille kommune i hjertet af Barolozonen med La Morra og Barolo vest for og Monforte og Serralunga d’Alba øst for. Vinene er faktisk også en vidunderlig blanding af de klassiske træk for nabokommunerne. Vinene fra Castiglione Falletto udmærker særligt sig ved deres exceptionelle gode duft, som er blandt de mest eventyrlige i hele verden.

De bedste producenter er Vietti, Cavallotto og selvfølgelig de to Scavinofamilier – Paolo Scavino og Luigi Scavino. Sidstnævntes vingård hedder Azelia.

De bedste vinmarker er Fiasco, Monprivato, Rocche di Castiglione og Villero.

Monforte d’Alba

I den østlige del af Barolo ligger Monforte d’Alba. Her er herfra er typisk potente, faste og koncentrerede, der konkurrerer med Serralunga d’Alba om at have det største lagringspotentiale.

Blandt de bedste vinmarker er Bussia, Le Coste, Ginestra

Serralunga d’Alba

I samme stil som Monforte d’Alba med mørke, maskuline vine, der har et langt liv med langsom udvikling, men fin udvikling. For de bedste vine i mere end 15 år. Nebbiolodruerne fra Serralunga d’Alba bliver ofte brugt i de traditionelle Baroloer, hvor producenten blander baroloen fra hele zonen. Her bidrager serralungadruerne med rygraden i vinene.

De bedste vinmarker er Boscareto, Falletto, Francia, Margheria, Rionda og San Rocco.

De bedste vine i Serralunga d’Alba kommer fra Azelia, Giacomo Conterno, Gaja, Bruno Giacosa, Pira og Ferdinando Principiano.

De øvrige seks barolokommuner hedder

Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, Novello, Roddi og Verduno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>